LifestyleNews

Când trebuie cerută o a doua opinie medicală

Avem mentalități rezistente la schimbare, mai ales la schimbarea obiceiurilor proaste bazate pe ignorarea dovezilor științifice, spune medicul Mihai Craiu care explică și când e nevoie de o a doua opinie medicală.
Dr. Mihai Craiu. FOTO arhivă personală
Dr. Mihai Craiu

Legile fizicii sau ale chimiei nu au nevoie de aprobarea nimănui pentru a produce efecte previzibile!

Noi, românii, avem o vorbă … <<lasă că merge și așa”>>. Problema este ca nu merge mereu <<și așa>>, chiar dacă mulți cred cu tărie acest lucru. Suntem în țara cu mentalități rezistente la schimbare, mai ales la schimbarea obiceiurilor proaste bazate pe ignorarea dovezilor științifice (…).  Ce e de făcut când nu <<potrivesc>> recomandările privind starea de sănătate, aici, în România? Cereți a doua opinie unui medic practicant, cu un nivel bun de pregătire. Părerile pot fi discordante, dar realitatea, bazată pe dovezi, este una singură”, explică renumitul medic.

„Și experții mai greșesc”

Dr. Mihai Craiu le recomandă părinților să țină cont de părerile specialiștilor.

Ascultați opinia expertului, căci acesta ar putea aduce performanță foarte bună. Apropos… și experții mai greșesc, dar în general rezultatele muncii lor sunt cât se poate de bune. Și Lionel Messi mai ratează lovituri de la 11 metri dar a reușit să ducă Argentina în finala campionatului mondial. Noi ăștia de aici, care ne dăm cu părerea, fără să respectăm munca și expertiza, jucăm în divizia B sau în fața televizorului”, spune pediatru;

Renumitul pediatru a răspuns, tot pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii, întrebării unei mămici care a ridicat următoarea problemă: „Cand ai foarte mare încredere în pneumologul copilului și stii ca e un medic extrem de bun și totusi ți se pare ca doza medicamentului e prea mare, ce faci? Că second opinion nu intra în discutie, medicul chiar e bun. Să insiști tu că totusi, hai…”.

Iar ca răspuns, medicul a încurajat comunicarea.

Ați putea să întrebați despre orice nelămurire, pe un ton civilizat și constructiv, chiar acel medic. Și ați putea afla că acea doză care vi se pare mare este necesară copilului dumneavoastră, în acel moment. Dacă nu întrebați medicul competent pe cine sugerați dumneavoastr că ar fi trebuit să întrebați ca să aflați un răspuns corect? Chiar sunt curios care este varianta dumneavoastră de răspuns la această dilemă”, a explicar dr. Mihai Craiu, care, pe aceeași pagină de Facebook, a dat și un exemplu de expertiză.

Mihai Craiu este unul dintre cei mai cunoscuţi pediatri din România care oferă părinţilor sfaturi preţioase, inclusiv în cazul infectării copiilor cu SARS CoV-2.

Dr. Mihai Craiu atrage atenţia că la micuţii anterior sănătoşi, în cazul maladiei COVID-19 este interzisă administrarea de antibiotic. Pacientul poate fi tratat acasă cu medicamente obişnuite.