ActualLifestyle

Sărbătorile. Motiv de bucurie sau întristare? Cum alungi depresia

Sărbătorile de Crăciun sunt un motiv de bucurie pentru cei mai mulți dintre noi, dar unul de îngrijorare pentru cei singuri și pentru cei care suferă de depresie. Aceștia ar trebui să stea, mai ales acum, cu prietenii.
Sărbătorile sunt un chin pentru unele persoane FOTO doc.ro

Crăciunul și, în general, Sărbătorile de iarnă sunt un motiv de bucurie pentru cei mai mulți dintre noi. Copiii se bucură cel mai mult, în special când vine Moș Crăciun și le aduce daruri, însă și adulții se bucură de zile libere, pe care le pot petrece cu cei dragi și în care se pot distra.

Nu pentru toată lumea stau lucrurile în acest fel. Există mai multe categorii de oameni care preferă zilele obișnuite din motiv că nu au pe nimeni cu care să petreacă sărbătorile și, atunci, se simt cu atât mai siguri. Să vadă fericirea altora și să se simtă singure este cu atât mai depresiv pentru unele persoane.

Psihologul brașovean Maria Teherciu spune că sunt mai multe categorii de persoane care ajung să facă depresie, în special în această perioadă a Sărbătorilor de iarnă.

Există persoane anxioase, persoane care sunt pe punctul de a dezvolta o formă a depresiei. Sărbătorile sunt un moment de bucurie și de revigorare a relațiilor, dar reprezintă și îngrijorarea foarte mare acordată de unele persoane acestor evenimente”, spune Maria Teherciu.

Depresia este o tulburare afectivă atunci când ea se manifestă mai mult de două spătămâni. Există anumite categorii de vârstă la care suntem mai predispuși la depresie, dar factorul genetic reprezintă 50% din riscul de a face depresie. De asemenea, în perioada pubertății, fetele au tendințe depresive, din cauza fluctuațiilor hormonale.

Depresia se produce din cauza istoricului familial abuziv sau prin decesul unei persoane dragi, toate aceste lucruri întâmplându-se în copilărie cresc riscul de a dezvolta depresie la maturitate. De asemenea, și obiceiurile alimentare defectuoase pot conduce la depresii. O alimentație bogată în carbohidrați în detrimentul vitaminelor B crește, de asemenea, acest risc”, a mai precizat specialista.

O altă categorie cu risc mare de depresie este cea a vârstnicilor. Aceștia își pot pierde anumite funcții psihomotorii, intelectuale și motrice și atunci pot apărea aceste episoade depresive, pentru că omul își dă seama că nu mai poate fi atât de prezent în viața socială sau cea a familiei.

În perioada sărbătorilor, riscul apariției depresiei crește, cu precădere, în rândul persoanelor singure sau al celor perdispuse la anxietate sau depresie. Riscul este mai mare pentru că aceste persoane nu au capacitatea să se bucure, nu-și găsesc motivație pentru a se bucura și sărbătorile pot fi un episod stresant”, a mai completat psihologul brașovean.

Persoanele predispuse la depresie sub nicio formă nu trebuie să se izoleze social, trebuie să caute să petreacă perioade cât mai lungi cu persoane în preajma cărora se simt bine, cu apropiați. De asemenea, este important să meargă la psiholog și să afle cum pot depăși aceste probleme.