EntertainmentSport

FIFA a decis: finala Franța-Argentina se joacă fără Zelenski

Zelenski, președintele Ucrainei, a solicitat să transmită, în contextul războiului cu Rusia, un mesaj de pace înainte de startul finalei Campionatului Mondial, dar FIFA s-a opus. Forul, cu sediul la Zurich, este recunoscut pentru faptul că nu amestecă fotbalul cu politica.

Voia să apară într-un videoclip care să poată fi difuzat pe stadionul din Qatar. Nu e clar dacă mesajul lui Zelensky ar fi fost live sau înregistrat. Liderul de la Kiev a fost surprins de răspunsul negativ primit, relatează CNN.

Negocierile dintre Ucraina și FIFA încă se desfășoară totuși, Guvernul de la Kiev sperând că va putea obține în cele din urmă un accept din partea organismului condus de Gianni Infantino.

MOTIVUL PENTRU CARE FIFA A RESPINS INIȚIATIVA LUI VOLODIMIR ZELENSKI

Președintele Ucrainei le-a făcut o solicitare celor de la FIFA, pentru a reda un mesaj prin care să fie promovată pacea mondială, într-un discurs înainte de finala Cupei Mondiale din Qatar, Argentina – Franța. Clipul ar fi urmat să fie redat pe ecranele uriașe de pe Stadionul Lusail. Forul intercontinental nu a fost de acord cu solicitarea lui Zelenski.

Gianni Infantino, președintele FIFA, a explicat că a refuzat atât cererea lui Zelenski, cât și alte propuneri similare, pentru ca telespectatorii să își poată concentra atenția doar asupra fotbalului înainte de fluierul de start.

Președintele Franței, Emmanuel Macron va împărți gloria politică a finalei cu președintele Argentinei, Alberto Fernandez, sau cu liderul țării gazdă, emirul Tamim bin Hamad. Meciul se va desfășura de la ora 17.00 și va fi transmis de TVR1. Potrivit datelor oficiale ale FIFA, peste un miliard de oameni au urmărit finala din 2018, când Franța a învins Croația și a luat marele trofeu.