Lifestyle

Terapie genică din România inclusă în noua listă de compensate

A fost aprobată hotărârea prin care lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, este extinsă prin introducerea a 21 de noi molecule. Cele mai multe – 8 – sunt destinate pacienților oncologici.

Pe lângă medicamentele anticancer, lista mai cuprinde și medicamente împotriva bolii Parkinson, insuficienței cardiace, bolilor endocrine și metabolice, afecțiunilor pulmonare cronice, angioedemului ereditar și amiotrofiei spinale musculare. Dintre cele 21 de medicamente, 8 sunt pentru pacienții oncologici.

Potrivit dr. Marius Geantă, președintele Centului pentru Inovație în Medicină InoMed, în listă este cuprins un medicament (Onasemnogen abeparvovec), pentru stadii evolutive ale unei boli rare cu indicații în tratamentul amiotrofiei spinale. Molecula reprezintă prima terapie genică introdusă în România și este singura care va fi compensată din sistemul de asigurări de sănătate de la 1 februarie. Actul normativ mai prevede că un număr de 35 de pacienți eligibili pe an vor beneficia de acest tratament, costul terapiei pentru un pacient (cu administrare unică în viață) fiind de 10.038.719.61 de lei.

Ultimii la medicamente inovative

Actualizarea listei este un motiv de bucurie pentru pacienții oncologici, cu atât mai mult cu cât există diferențe majore de acces la terapii inovative între bolnavii de cancer de la noi și ceilalți europeni. Potrivit statisticilor europene, accesul pacienților români la tratamente inovatoare și eficiente, pentru afecțiuni oncologice fără alternative terapeutice moderne, este semnificativ mai redus față de alte țări europene. Conform unui studiu anual al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) – Patients W.A.I.T. Indicator 2020 Survey, realizat în parteneriat cu IQVIA, România se află pe ultimul loc în ceea ce privește timpul de așteptare a pacienților pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație