Lifestyle

Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca. Cum să mâncăm de sărbători

Medicii fac apel la moderație în ceea ce privește mesele îmbelșugate. Este vizată și tradiționala „Pomană a Porcului”, despre care specialiștii spun că este primul „atac terorist” asupra aparatului digestiv în ajun de sărbători.
Tochitură moldovenească sau pomana porcului FOTO: Arhivă, Adevărul
Tochitură moldovenească

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie la Spitalul Județean Galați, ne recomandă cum să mâncăm de sărbători pentru a nu exagera și a nu ajunge la spital din cauza exceselor. De asemenea, acesta ne sfătuiește cum să combinăm alimentele și ce trebuie evitat, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni digestive.

„Lăcomia” este principala cauză a problemelor digestive din perioada sărbătorilor, iar prin „moderație și calm” putem preveni aceste afecțiuni. „Sărbătoarea Crăciunului trebuie să fie a sufletului, a bucuriei, a întâlnirii cu cei dragi, și nu a maratonului de înfulecat în viteză. Am transformat sărbătorile în competiții culinare și asta ne aduce pe mulți în situația de a ne îmbolnăvi”, susține medicul.

Cum ar trebui să arate masa de sărbători, ce ar trebui să fie pe masă?

Nu interzice nimeni niciun aliment sau preparat. Totul constă în moderație. Nu ar trebui să ne ridicăm de la masă după ce nu mai putem să respirăm. Sunt câteva zile de sărbătoare, trebuie să împărțim întreaga cantitate de preparate, special gătite, pe parcursul mai multor zile și mese.

Ce sfaturi și recomandări aveți pentru pentru pacienții cu afecțiuni digestive, probleme de colon și diabet?

Cei care ştiu că au acest tip de afecţiuni trebuie să fie şi mai atenţi. Faptul că este sărbătoare, nu face ca boala să plece în vacanţă. (…)Pacienții ajung după un timp să fie proprii lor doctori. Își cunosc afecțiunea, știu ce le face bine și ce nu. În primul rând le recomand să evite alimentele care știu că în trecut le-au provocat un disconfort. Recomandăm că mesele să nu fie copioase, să își împartă hrană pe tot parcursul zilei. Evident, recomandăm să evite pe cât posibil consumul de alcool. Întreg aparatul digestiv cât și anexele sale (ficat și pancreas) sunt suprasolicitate, astfel că de mult ori adăugarea unei cantități de alcool este tocmai picătura care umple paharul. 

Care considerați că sunt cauzele problemelor digestive din perioada sărbătorilor?

Lăcomia în primul rând. Lumea mănâncă de parcă ar veni apocalipsa. Le spun pacienților mei, există viață și după sărbători, de ce să mâncăm tot acum?! Apoi, avem darul de a face combinații nefericite din punct de vedere alimentar: grăsimi din abundență cu alcool, carbohidrați cu carbohidrați, câte 3-4-5 feluri de mâncare, fiecare în cantitate peste necesar.

Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca

Cum să mâncăm pentru a nu suprasolicita organismul?

Mai ales în perioada sărbătorilor trebuie să facem apel la rațiune, să fim ponderați, să începem încet reluarea alimentației după Post, să nu uităm de mișcare în aer liber sau în spații amenajate, câte 30-40 de minute de mișcare după fiecare masă. Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca. 

Recomandați tradiționala Pomana Porcului? Cu ce o putem înlocui?

Pomana Porcului nu a fost tocmai în topul recomandărilor medicilor nici până acum. De cele mai multe ori, ea reprezintă o supradoză de grăsimi, asezonată cu ou, brânză, mămăligă sau pâine și frecvent cu alcool din abundență. Practic este primul „atac terorist” asupra aparatului digestiv în ajun de sărbători. Nu spun că ar trebui abandonată acesta tradiție, ci iarăși să fie foarte atenți cu cantitățile. Și nu în ultimul rând, să fim extrem de atenți la termenul de valabilitate. Iar carnea să fie verificată anterior din punct de vedere sanitar-veterinar. Am avut și anul trecut cazuri de trichineloza.