EconomicMediu

Măsurătorile de pe canalul Bâstroe vor fi făcute doar cu nave ucrainene

România a primit astăzi, 21 martie acordul de a face măsurători pe canalul Bâstroe, dar în condițiile impuse de Ucraina. În urmă cu cinci zile, Ucraina transmitea părții române acordul scris pentru ca specialiștii să meargă doar pe brațul Chilia, nu și pe canalul Bâstroe, așa cum se înțeleseră cele două părți, la 3 martie.

Partea ucraineană și-a dat acordul pentru a face măsurători pe 65 km în total, adică restul tronsonului de pe brațul Chilia, care include și Canalul Bâstroe.

Potrivit informațiilor Digi24, pentru măsurătorile care se vor face și pe canalele care deviază din brațul Chilia pe partea ucraineană, vor fi folosite doar nave ucrainene.

La bordul navelor vor fi experți ucraineni, și doar un expert român. Miercuri, 22 martie, se vor termina măsurătorile pe cei 94 km de pe brațul Chilia pentru care am primit acord inițial și, în paralel, vor începe măsurătorile pe cei 65 km care includ și Canalul Bâstroe. Interpretarea rezultatelor va dura cel mult patru săptămâni. România și-a exprimat acordul ca la interpretarea rezultatelor să participe și partea ucraineană.