LifestyleMediu

Thailandezii lucrează de acasă pentru a se proteja de valul de poluare atmosferică

Un episod sever de poluare atmosferică ameninţă sănătatea a sute de mii de persoane din nordul Thailandei.  Autorităţile locale au lansat vineri un apel la lucrul în regim de telemuncă, informează AFP.

Guvernatorul provinciei Chiang Mai, Nirat Pongsittitavorn, a cerut într-un comunicat populaţiei să lucreze de la distanţă „pentru a se proteja şi a reduce impactul asupra sănătăţii” cauzat de aerul poluat, în urma „mai multor incendii şi a arderii miriştilor de către agricultori”.

În oraşul turistic Chiang Mai a fost înregistrat vineri dimineaţă un nivel de particule fine (PM 2,5) – atât de mici încât se pot infiltra în sânge – de 300 pe metru cub, potrivit companiei IQAir, care monitorizează calitatea aerului.

Acest nivel este de peste 60 de ori mai mare decât pragul maxim stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a precizat compania elveţiană, care a plasat acest oraş thailandez în fruntea clasamentului său al celor mai poluate oraşe din lume.

Poluarea aerului, care de luni de zile afectează întreaga țară, este una dintre temele  campaniei electorale curente înaintea alegerilor generale din 14 mai, cu propuneri de mediu diferite înaintate de aproape toate partidele.

De la începutul anului, aproape 2 milioane de persoane au avut nevoie de tratament în spital pentru afecțiuni respiratorii cauzate de poluarea aerului, potrivit Ministerului Sănătății Publice.