Actual

Sângele creat în laborator a fost administrat în premieră unor pacienți

Câteva picături de sânge creat într-un laborator a fost administrat unor pacienți pentru a vedea cum funcționează acesta în interiorul corpului, totul într-un prim studiu clinic mondial, relatează BBC.

Cea mai mare parte a transfuziilor de sânge administrate la nivel mondial se bazează întotdeauna pe oamenii care donează în mod regulat. Dar scopul final este de a produce grupe de sânge vitale, foarte rare, care sunt greu de obținut. Acestea sunt necesare pentru persoanele care depind de transfuzii de sânge regulate pentru afecțiuni precum anemia falciformă.

Dacă sângele nu are o potrivire precisă, atunci organismul începe să-l respingă și tratamentul eșuează. Acest nivel de potrivire a țesuturilor depășește binecunoscutele grupe sanguine A, B, AB și O.

Profesorul Ashley Toye, de la Universitatea din Bristol, a spus că unele grupe sunt „foarte, foarte rare” și în Marea Britanie „s-ar putea să existe doar 10 astfel de persoane” capabile să doneze. Iar în momentul de față, există doar trei unități din grupa sanguină „Bombay” – identificate pentru prima dată în India – în stoc în toată Marea Britanie.

Sângele va fi testat pe cel puțin 10 voluntari sănătoși

În cadrul proiectului de cercetare au fost implicate echipe din Bristol, Cambridge, Londra și de la unitatea NHS Blood and Transplant. Aceștia se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.

Primul pas a fost o donație normală de o unitate de sânge (aproximativ 470 ml) – Elementele magnetice au fost folosite pentru a extrage celule stem flexibile care sunt capabile să devină globule roșii. Aceste celule stem au fost încurajate să crească în număr mare în laboratoare, apoi au fost ghidate să devină celule roșii din sânge. Procesul a durat aproximativ trei săptămâni și dintr-un grup inițial de aproximativ jumătate de milion de celule stem au rezultat 50 de miliarde de globule roșii.  Acestea au fost filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de celule roșii din sânge care se află în stadiul potrivit de dezvoltare pentru transplant.

Vrem să creăm cât mai mult sânge posibil în viitor, așa că viziunea din capul meu este o cameră plină de mașini care îl produc în continuu dintr-o donație normală de sânge”,, a declarat profesorul Toye.