EconomicNews

Cerealele ucrainene au ajuns la porcii spanioli, nu la săracii Africii

Aproape jumătate din toate exporturile de grâu și porumb din Ucraina către UE au ajuns să hrănească porcii din Spania pentru a produce celebrul și foarte scumpul jambon de porc „jamón iberico“, potrivit unei investigații realizate de publicația austriacă EXXpress și preluată de zeci de publicații occidentale.

UE a ajuns destinația majorității exporturilor de cereale din Ucraina, chiar dacă deschiderea coridorului Mării Negre a fost prezentată, de fapt, ca o modalitate de a hrăni oamenii săraci din Africa și Asia, scrie Exxpress.

Aproximativ 2,9 milioane de tone de grâu și porumb din Ucraina au ajuns în Spania, unde au fost utilizate ca hrană pentru animale, afirmă publicația austriacă. Potrivit eXXpress, doar 15% din exporturi au ajuns în țările în pericol de foamete, incluzînd 167.000 de tone în Etiopia și 65.000 de tone în Sudan.

„Spania a plătit mai mult – și Ucraina a livrat”, scrie publicația.

După luni de acuzații ale Kievului și ale susținătorilor săi occidentali că Rusia „blochează” porturile ucrainene, ONU și Turcia au negociat un aranjament pentru exportul de cereale din Ucraina și Rusia, prin coridoare speciale din Marea Neagră. „Acordul de cereale” anunțat în august anul trecut a fost prezentat ca o modalitate de a evita foametea în unele părți ale Africii și Asiei, dependente de importurile din Rusia și Ucraina, care au fost afectate de conflict și de sancțiunile occidentale.

De la început, însă, lucrurile nu au mers așa cum s-a prezentat. Cerealele din Ucraina s-au dovedit a fi de fapt furaje pentru animale și au fost transportate în principal către porturile europene și Turcia. Până în decembrie, oficialii ruși spuneau că 6,4 milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate către UE, dintre care 43% erau porumb și 29% grâu.

Jamonul spaniol este promovat ca „cel mai bun jambon din lume”, fiind vândut la prețuri ridicate la export. Cea mai scumpă varietate, Jamon Iberico de Bellota, provine de la porcii crescuți liber care se hrănesc cu ghinde. Însă majoritatea porcilor sunt crescuți în ferme industriale și hrăniți cu porumb.
În încercarea de a sprijini guvernul de la Kiev, UE a suspendat toate taxele și tarifele pentru bunurile agricole ucrainene. Această măsură temporară a fost introdusă în mai 2022 și urmează să expire în iunie anul acesta. Potrivit unor surse, Polonia, Ungaria și România – toate țări care învecinează cu Ucraina – fac lobby împotriva prelungirii acordului, plângându-se că acesta a „perturbat competitivitatea în regiune” și a inundat piețele lor cu bunuri ucrainene ieftine, mai scrie presa austriacă.