LifestyleMediu

Anxietatea provocată de schimbările toamnei

Toamna este unul dintre cele mai spectaculoase anotimpuri, cu o simfonie de culori ce îmbracă arborii și întreg mediul înconjurător. Dar toamna vine și cu alte schimbări, precum micșorarea zilei. Acest lucru poate afecta funcționarea întregului organism.Anxietatea de anotimpuri FOTO Shutterstock

Anxietatea de anotimpuri FOTO Shutterstock

Primul lucru la care trebuie să ne gândim când vine toamna este terapia cu lumină. Pentru că micșorarea zilelor ne poate afecta funcționarea întregului organism, aceasta este o primă soluție.

Pentru asta putem folosi lămpile de terapie cu lumină, una dintre cele mai eficiente soluții.  Acestea sunt echipamente ce emit o lumină similară cu cea a soarelui, contribuind la reglarea ritmului circadian. Utilizarea lor pentru 20-30 de minute pe zi, preferabil dimineaţa, poate îmbunătăţi starea de bine generală.

O altă măsură pe care trebuie să o luămeste administrarea vitaminei D. Este supranumită și „vitamina Soarelui”, pentru că se activează în corp sub acțiunea razelor de soare. Dozele variază în funcţie de necesităţile individuale şi pot ajuta la întărirea sistemului imunitar şi la îmbunătăţirea dispoziţiei.

Mai multă mișcare ar fi o altă măsură potrivită pentru gestionarea stărilor cauzate de toamnă, care ne poate face letargici, lipsiți de energie.

Chiar şi o plimbare scurtă poate elibera endorfine, cunoscute şi sub numele de „hormoni ai fericirii”, ajutându-te să te simţi mai bine şi mai puţin obosit. Dacă este posibil, încearcă să îţi programezi activităţile în aer liber în orele cu lumină naturală pentru a maximiza beneficiile.

Rutina şi alimentaţia.Un orar de somn şi masă bine stabilit poate ajuta organismul să se adapteze mai uşor la schimbările de lumină şi întuneric. O dietă bogată în nutrienţi, vitamine şi minerale, inclusiv Omega-3, poate ajuta în combaterea simptomelor depresive. Alimente ca peştele gras, nucile şi seminţele de in sunt opţiuni excelente.

Relaxare şi mindfulness.Tehnici precum meditaţia şi yoga pot ajuta la alinarea stresului şi anxietăţii ce pot fi amplificate de zilele mai scurte. Respiraţia profundă poate fi, de asemenea, extrem de utilă.