ActualLifestyle

Află care este porția ideală

Untul nu este atât de dăunător pe cât am fi tentați să credem. Dacă este consumat în cantități moderate, susține analiza mai multor studii, realizată la Universitatea Tufts din Boston.

Consumat cu moderație, unul nu afectează sănătatea FOTO Shutterstock

Consumat cu moderație, untul nu afectează sănătatea FOTO Shutterstock

Astfel, specialiștii au stabilit că o porție normală de unt pe zi este de aproximativ 10 grame, adică echivalentul unei lingurițe, relatează doc.ro.

Totodată, cercetătorii susțin că untul este mai sănătos decât zahărul sau amidonul, găsit în pâine și cartofi, alimente cu care este combinat frecvent, dar mai nesănătos decât uleiul de măsline.

În general, rezultatele studiului nostru sugerează că untul nu ar trebui nici pus la colț, dar nici considerat un aliment recomandat pentru o sănătate de fier”, spune autorul principal al studiului, medicul cardiolog Dariush Mozaffarian.

Moderația, regula de bază

În ceea ce privește consumul de unt de către persoanele sănătoase, regula de bază ar trebui să fie moderația. Dacă suferi deja de anumite afecțiuni cronice, discută cu medicul tău despre riscurile și beneficiile consumului de unt în cazul tău.

Dacă nu ai restricții din cauza unor boli, poți mânca zilnic unt, însă nu mai mult de o linguriță și nu în orice combinație. Specialiștii atrag atenția că untul combinat cu dulceață, consumat în această variantă în fiecare dimineață, nu este o alegere sănătoasă.

Nu este sănătos să mănânci trei felii de pâine cu unt cu salam sau cu dulceață la micul dejun zilnic și nici să pui câte un pachet de unt peste peste cartofii și peste friptura preparate la cuptor. Fie mănânci de poftă o felie de pâine integrală cu 10 g de unt, fie pui untul în cantități moderate peste carne și legume neamidonoase preparate la tigaie ori la cuptor (de exemplu, pentru o porție, amesteci o linguriță de unt cu una de ulei)“, arată sursa citată mai sus.

Conține grăsimi saturate

Dacă este consumat în exces, untul vă poate afecta sănătatea din 2 motive:

Grăsimile saturate din unt au fost asociate cu creșterea nivelului de colesterol LDL, deci colesterolul rău, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dacă mănânci o linguriță de unt pe zi, ca parte a unui meniu echilibrat, colesterolul nu crește și nu te vei îngrășa. Dacă mănânci zilnic pâine albă cu unt și cu salam, atunci nu ai de ce să te miri că îți crește colesterolul.

Are multe calorii

Untul este foarte dens caloric, ceea ce înseamnă că furnizează multe calorii într-o cantitate mică. Consumul excesiv de calorii din unt și alte surse de grăsime poate duce la creșterea în greutate.

O lingură de unt conține aproximativ 101 calorii, 12 grame de grăsimi, 0.01 grame carbohidrați și 0.12 grame proteine. Untul obișnuit poate fi înlocuit cu variante mai sănătoase, printre care se numără iaurtul grecesc, uleiul de măsline, avocado, piureul de mere sau o banană pasată.