Lifestyle

Operațiile bariatrice: „Foamea este calea grea, nu să mănânci puțin pentru că ai făcut o operație“

Multe persoane care confruntă cu kilogramele în plus consideră că operația de gastric sleeve este o procedură complicată. Însă, după cum spune medicul Rubin Munteanu, această intervenție chirurgicală nu face altceva decât să ofere o scurtătură către o viață sănătoasă.
image

Cu toate că încă nu suntem printre țările fruntașe, procentul obezității crește de la an la an, mai ales în rândul adolescenților. Cumulul de kilograme deteriorează atât sănătatea fizică, cât și cea psihică. De asemenea, obezitatea scade mult șansele femeilor de a rămâne gravide, dar aduce și alte probleme în prim-plan, precum apneea în somn, care, la rândul ei, din cauza oxigenării slabe a creierului în timpul nopții, duce la perioade scurte de somnolență ziua, devenind astfel una dintre principalele cauze ale accidentelor auto.

Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală supraspecializat în chirurgia bariatrică în cadrul Spitalului Memorial Băneasa, vorbește într-un interviu  despre ce înseamnă gastric sleeve sau micșorarea de stomac, care sunt pașii de urmat postoperator, dar, mai ales, subliniază faptul că educația alimentară și relația dintre medic și pacient sunt, pe termen lung, cheia reușitei.

 Înainte de toate, ne puteți explica, vă rog, ce înseamnă chirurgia bariatrică?

Dr. Rubin Munteanu: Înseamnă chirurgia care rezolvă obezitatea. Denumirea acestei specialități a cunoscut o extensie în ultimii ani – chirurgie bariatrică și metabolică – pentru că am constatat că și alte afecțiuni conexe obezității (metabolice), în special diabetul zaharat de tip II, sunt rezolvate prin chirurgie. Chirurgia bariatrică cuprinde totalitatea procedurilor chirurgicale care se adresează obezității și afecțiunilor care o însoțesc.

De ce apelează pacienții la acest tip de chirurgie? Să slăbească mai ușor, mai repede?

Gastric sleeve este o procedură extrem de eficientă și știu ceea ce se discută printre pacienți: că este calea ușoară. Eu nu cred că trebuie să alegem întotdeauna calea cea mai grea. Eu nu cred că fiecare dintre noi este un Hercule la momentul de cumpănă al existenței sale. Problema obezității nu este problema individului, în primul rând. El nu este mai leneș, mai delăsător, mai lipsit de voință, cum cred ceilalți, fie că o spun, fie că nu. Obezitatea, care în prezent afectează 30% din populația României – și nu suntem pe primul loc în Europa –, este o boală a societății, pentru că suntem împinși să mâncăm mai mult și mai des decât o făceau cei de dinaintea noastră. Avem un procent foarte mare și suntem într-o creștere accelerată de obezitate la copii și adolescenți. De ce? Pentru că îi învățăm, noi, societatea, să mănânce prea mult. După ce i-am învățat să mănânce prea mult și au toate ispitele la îndemână, este foarte dificil să le spunem: „Nu mai mânca!“, „Abține-te, fă foamea!“. Foamea este calea grea. Nu să nu îți fie foame și să mănânci puțin pentru că ai făcut o intervenție chirurgicală. Gastric sleeve reduce semnificativ senzația de foame, cel puțin pentru un an de zile, astfel încât ai timp să îți schimbi modul de alimentație, de viață, să introduci alte reguli în viața de zi cu zi.

Ce înseamnă propriu-zis gastric sleeve? Se poate face și din punct de vedere estetic, fără ca pacientul să aibă o problemă de sănătate?

Gastric sleeve este practic o micșorare de stomac. Chirurgia bariatrică are niște indicații foarte bine stabilite. Trebuie ca indicele de masă corporală să depășească cel puțin 30 de kilograme pe metru pătrat, ceea ce înseamnă, de fapt, obezitate. Cu excepția cazurilor de supraponderalitate (indice de masă corporală 28-29, asociat diabetului zaharat de tip II, dar altfel), un individ care nu suferă de obezitate nu trebuie să apeleze la chirurgie bariatrică. Nu poți opera un om care are doar 5-6 kilograme peste greutatea normală. Efectele secundare în acea situație vor fi majore. Nu poți face cezariană unei femei neînsărcinate. Chirurgia bariatrică nu este chirurgie estetică.

Greutatea peste normal afectează sarcinile

Care sunt patologiile de care suferă un pacient care este în situația de a recurge la o astfel de operație?

Diabetul de tip II este important. Dar mai există și altele: hipertensiunea arterială asociată excesului de greutate, precum și sindromul de apnee în somn. Acesta este foarte interesant. Oamenii care au o greutate semnificativ mai mare, mai ales dacă este dispusă la nivelul abdomenului, gâtului (unde au căile aeriene mai îngustate) suferă de acest sindrom. Primul semn este sforăitul puternic și pauzele dintre respirații – apneea de somn. Problema este că ei adorm peste zi câteva secunde pentru că nu se odihnesc bine, creierul lor nu este suficient de oxigenat și dioxidul de carbon nu este îndepărtat eficient. Problema cu acești oameni care adorm câteva secunde este că mulți dintre ei sunt șoferi, iar cantitatea de oxigen în cabina unei mașini scade, mai ales dacă fumează. Foarte multe dintre accidentele rutiere sunt din cauza pacienților care adorm la volan câteva secunde pentru că suferă de acest sindrom. La o rată de obezitate de 30%, avem o rată de sindrom de apnee în somn probabil de 10%. Nu toți pacienții cu obezitate au și apnee. O altă categorie o reprezintă femeile care nu pot rămâne însărcinate sau nu pot duce o sarcină la bun sfârșit din cauza excesului de greutate. Această categorie de pacienți are foarte bune rezultate după operațiile de gastric sleeve – la un an de la operație se poate duce o sarcină la bun sfârșit. Mă bucur că am peste 200 de copii născuți la pacientele mele cu gastric sleeve. Apoi, avem pacienții vârstnici care au probleme osteo-articulare severe, mai ales la genunchi, sau care au nevoie de proteze la șold. Colegii de la ortopedie nu pot pune o proteză la un pacient supraponderal pentru că nu rezistă proteza. Deci întâi se rezolvă problema de greutate. Mai există și categoria de adolescenți care sunt extraordinar de mulți și care pătrund în viață cu un handicap major cu excesul de kilograme pe care îl au.

Așadar, indiferent de vârstă, se poate face această operație gastric sleeve…

Ghidurile care au fost schimbate recent, din toamna anului trecut, au stipulat că peste 65 de ani operația are foarte bune rezultate și atunci o limită internațional acceptată de 65 de ani a fost ridicată. De altfel, și cea mai vârstnică pacientă pe care am operat-o avea 75-76 de ani la momentul respectiv. La copii există o anumită limită inferioară. Copiii încă sunt educabili și nu își cumpără mâncare, pe când adolescenții deja sunt liberi, iar educația alimentară este mai greu de făcut, plus că sunt în perioada de rebeliune prin care am trecut toți. Intervențiile chirurgicale la adolescenți sunt urmate de rezultate spectaculoase.