Lifestyle

Anxietatea, un prim semn al tulburărilor endocrine

Anxietatea este unul dintre primele semne ale tulburărilor endocrine și unul dintre cele mai frecvente motive care alarmează pacientul și îl conduc la ușa medicului, avertizează specialiștii.
Anxietatea este unul dintre primele semne ale tulburărilor endocrine
Anxietatea este unul dintre primele semne ale tulburărilor endocrine

Anxietatea este direct legată de nivelul de stres din organism, susține dr. Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinolog, șef Secția Endocrinologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu: „Stresul este cel care care duce la apariția majorității bolilor, iar disfuncțiile glandei endocrine nu sunt o excepție, stresul fiind principalul factor declanșator al acestora. De asemenea, anxietatea este și consecința unui dezechilibru hormonal în organism și deci este simptomul principal în multe boli endocrine“.

Cum recunoști anxietatea?

Anxietatea este o reacție normală a organismului la teamă, manifestată prin încordare și incertitudine, cu efecte atât fizice, cât și psihologice. „Intensitatea și frecvența episoadelor de anxietate pot să difere de la un om la altul, în funcție de structura lui psihologică și de modul în care controlează stresul din viața sa. Anxietatea schimbă felul în care gândim și amplifică senzațiile fizice. De exemplu, o persoană fără anxietate poate resimți o durere ușoară în mână și i se va părea normală, în timp ce o persoană cu anxietate va resimți acea durere sever, pentru că mintea a fost modificată să devină extra-sensibilă la modul în care corpul simte.

 Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinolog
Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinolog

Hormonul de stres, cortizolul, factor declanșator al bolilor tiroidiene

Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt distribuiți în corp prin intermediul sistemului circulator. „Hormonii sunt proteine care echilibrează o mare parte dintre procesele organismului, cum ar fi respirația și controlul greutății, ciclul somn-veghe, procesele de memorie și învățare. Când există anxietate, corpul secretă hormonii de stres, adrenalina și cortizol, pregătind corpul pentru un pericol iminent, de tipul «luptă sau fugi».

Atunci când în organism există exces de cortizol, acesta inhibă funcția glandei tiroide, cea mai mare glandă a sistemului endocrin, declanșând o disfuncție a acesteia. Acesta este unul din factorii declanșatori ai bolilor tiroidiene, în special cel al Hipertiroidie, reținut și confirmat din anamneza pacienților care se adresează medicului endocrinolog“, a adăugat medicul specialist endocrinolog.