27 martie, Ziua Internațională a Teatrului. Dialog cu Marinela Bîrză
Încă din anul 1961, ziua de 27 martie a căpătat o importanță mondială: a devenit Ziua Mondială a Teatrului, instituită de Institutul Internațional de Teatru (ITI). Din 1962, acesta devine un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internațională de teatru.
Teatrul (în greaca veche: theatron) este o formă de artă a spectacolului care folosește interpreți (de obicei actori) care joacă în direct un eveniment real sau imaginar în fața unui public într-un loc specific, de cele mai multe ori pe o scenă.
Teatrul poate însemna fie arta, fie clădirea în care se desfășoară spectacolele de teatru. În sens figurat, teatru reprezintă un loc în care se desfășoară o acțiune importantă.
În România, istoria teatrului începe în primăvara anului 1798, când un grup de actori primea autorizație, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înființeze o trupă de teatru.
Primul teatru public din București a fost „Teatrul de la Cișmeaua Roșie”, înființat în 1816, prin contribuția domniței Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentații până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări.
Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită de către artiști și public, de comunitatea teatrală internațională și de centrele naționale ale celor o sută de țări membre ale Institutului Național de Teatru, în fiecare an, cu scopul de a afirma forța de comunicare a artei scenice ca modalitate de expresie a umanității dincolo de toate frontierele geografice, lingvistice, religioase, politice sau culturale.
Cu ocazia acestei zile, Institutul Internațional de Teatru al UNESCO invită o personalitate cunoscută la nivel internațional să transmită gândurile sale privitoare la cea mai veche și printre cele mai frumoase forme de exprimare artistică.
Marinela Bîrză, regizorul Trupei ProActoria Mediaș a fost invitatul Adei Gheorghe. Ziua Internațională a Teatrului va fi sărbătorită și anul acesta la Mediaș. Trupa ProActoria a pregătit pentru medieșeni și nu numai, două piese care vor fi jucate sâmbătă pe scena Sălii Traube.
Este vorba despre „Albă ca Zăpadă”, o piesă pentru copii care se va juca dimineața de la ora 11:00, respectiv spectacolul „Încurcă lume”, programat în aceeași zi de la ora 18:00.