ActualNews

Săptămâna Protecţiei Civile. Raed Arafat anunță ,,Miercurea sirenelor“

Exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare, se va desfăşura în cadrul acţiunilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU, ca parte a programului din Săptămâna Protecţiei Civile.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat, într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul MAI, detalii despre Săptămâna Protecţiei Civile, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie.

Programul cuprinde mai multe activităţi, menite să dezvolte comportamentul preventive iar cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile care trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

,,Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.

EVENIMENTE PENTRU PREGĂTIREA POPULAȚIEI

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a punctat faptul că Săptămâna Protecţiei Civile are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de situaţiile de urgenţă, menţionând că, anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.

CARAVANA SMURD ,,FII PREGĂTIT”

În programul “Săptămânii Protecţiei Civile” se regăsesc şi lecţii de prim-ajutor, în cadrul cărora paramedicii şi voluntarii SMURD vor demonstra modul de administrare a manevrelor salvatoare, după următorul program: la Mall Palas din Iaşi – pe 28 februarie, între orele 10:00 şi 18:00, la Mall Coresi din Braşov – pe 3 martie, în intervalul orar 12:00 – 16:00.

Tot în săptămâna dedicată protecţiei civile se va derula “Maratonul resuscitării”, eveniment public organizat sub forma unui curs de prim-ajutor, în cadrul căruia zeci de medici, pompieri paramedici, asistenţi, formatori şi voluntari ai Fundaţiei pentru SMURD îi vor învăţa pe doritori măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Evenimentul va avea loc la 4 martie, între orele 12:00 şi 22:00, la Park Lake din Bucureşti.

În colaborare cu Institutul pentru Fizica Pământului, în zilele de 4 şi 5 martie se va desfăşura Turul ghidat “Bucureştii şi cutremurele”, având ca punct de plecare Piaţa Universităţii (statuia lui Ion Heliade Rădulescu).

Caravana SMURD “Fii pregătit” care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă are programate sesiuni de comunicare, astfel: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie – Buzău; pe 28 februarie – Vrancea; pe 1 martie – Bacău; pe 2 martie – Neamţ; pe 3 martie – Iaşi; pe 4 martie – Suceava.