LifestyleNews

Boala Alzheimer. Doua băuturi care pot preveni apariția maladiei

Alzheimerul este a șasea cauză de deces în Statele Unite și afectează peste 6 milioane de americani. Astfel, au fost descoperite ingrediente din băuturi care pot preveni apariția acestei boli.

Este cunoscut faptul că unul dintre semnele caracteristice bolii Alzheimer sunt plăcile dăunătoare care se strâng în creier. Însă, conform unui grup de cercetători de la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts, există doi compuși naturali care pot ajuta la micșorarea acestora, protejând creierul de boli.

Oamenii de știință au descoperit următoarele două ingrediente: catechinele din ceaiul verde şi resveratrolul, care se găsește în vinul roșu. Cel din urmă încetinește creșterea plăcilor de amiloid, o proteină care, atunci când este agregată în creier, distruge celulele neuronale și determină semnele revelatoare Alzheimer-ului, precum pierderile de memorie și confuzie.

De asemenea, același grup a descoperit că virusul herpesului poate avea un rol în alcătuirea acestor plăci în creier. Utilizând un model 3D de celule vii ale creierului uman, cercetătorii au testat 21 de compuși diferiți care aveau potențialul de a încetini dezvoltarea acestei boli.

Găsirea unui compus care poate reduce plăcile, indiferent de componenţa virusului herpes, este importantă, deoarece ar demonstra că, indiferent de cauza bolii Alzheimer, ameliorarea poate fi realizată”, a declarat prof. Dana Cairns, co-autor al studiului publicat în revista Free Radical Biology and Medicine.

Examinarea inițială a dus la descoperirea a cinci compuși care păreau să aibă capacitatea de a preveni alcătuirea acestor plăci. De asemenea, au mai fost descoperite alte trei ingrediente care pot lupta împotriva apariției acestei boli: curcumina din turmeric, medicamentul antidiabetic metformin și un compus numit citicolină.

Posibile tratamente pentru cancer

Toate aceste cinci ingrediente au prevenit alcătuirea plăcii și nu au avut efectele secundare ale antiviralelor. Însă compușii din ceaiul verde și resveratrolul au fost cei mai eficienți.

Catechinele sunt molecule care se găsesc în frunzele de ceai verde, acestea având proprietăți antioxidante.

Lucrările științifice precedente au indicat că acestea sunt posibile tratamente pentru cancer. Resveratrolul, care se găsește în vinul roșu și în struguri, afine, merişoare, arahide, fistic şi cacao, este cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Autorii studiului cred că aceste două ingrediente pot juca un rol important împotriva bolii Alzheimer.

Următorul pas al studiului constă în biodisponibilitatea resveratrolului şi a catechinelor (cât de bine sunt acestea absorbite de organism).

Conform oamenilor de știință, introducerea ceaiului verde şi a alimentelor care conţin resveratrol în dietă este o idee bună, însă este necesară aprobarea medicului.

„Deşi este util să puteţi lua măsuri ca acestea pentru a preveni potenţialul neuro-degenerescence, este întotdeauna o idee bună să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră, înainte de a face orice modificări majore în alimentaţie”, sugerează profesorul Cairns.