Actual

Seismele din Oltenia i-au surprins pe specialiști

Directorul INFP , Institutului Național de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu, a spus, într-o conferință de presă la MAI, că este o surpriză și pentru specialiști valul de cutremure din Oltenia.

„Ieri a fost un cutremur de 5,2 grade, la 10 kilometri. Azi, după 16 replici s-a produs la 10 km distanță un seism de 5,7. Nu s-au produs cutremure decât foarte rar. Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Mișcarea faliilor a fost pe verticală, deși ele sunt un tandem de cutremure. Acesta al doilea seism poate fi un frate a celuilalt”, a spus Constantin Ionescu.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marţi după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Prima replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km. Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 şi s-a produs la adâncimea de 10 km. La ora 17.24 s-a produs în aceeași zonă un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.2, la adâncimea de 15 km.

Cetăţenii au semnalat fisuri apărute la anumite construcţii sau elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins.

Nu au fost înregistrate victime. In urma producerii seismului, pacienţi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au ieşit în curtea unităţii.