EconomicMediu

Pomii fructiferi sunt afectați de schimbările climatice. Cum pregătești livada pentru iarnă

Începe curăţenia de toamnă, nu în casă, ci în livadă, deoarece pomii fructiferi trebuie pregătiţi pentru iarn. O perioadă stresantă pentru pomicultori. În cazul perilor, investiţia nu este pe măsura profitului, mai ales în acest an când vremea nu a ţinut cu producţia. În condiţiile acestea, specialiştii în pomicultură se gândesc serios să modifice soiurile pentru a face faţă schimbărilor climatice. 

Doamna Ionela deţine o livadă de ani buni. Este o afacere de familie, întreţinută cu multă muncă şi pasiune. Zilele acestea, treaba începe în zorii dimineţii. Chiar daca producţia de anul acesta a dezamăgit-o, curăţarea pomilor este vitală.

Ionela Morar, administratora livezii: Producţia a fost mult mai mică, iar cheltuielile se raportează la producţia pe care o avem. La perele de vară am avut o pierdere de 50%, la cele de toamnă şi iarnă undeva la 30%. Am observat, la mulţi dintre ei, că au început să înflorească, ceea ce nu este bine.

Schimbările climatice bulversează pomii şi sabotează producţia viitoare

Schimbările climatice bulversează pomii şi sabotează producţia viitoare, ceea ce înseamnă că şi anul viitor pomicultorii riscă să fie pe minus.

Sonia Morar, inginer horticultor: Sunt pomi, în special cei de vară, de toamna timpurie, care au început să înflorească sau să înmugurească, ceea ce scade producţia pentru anul viitor.

Ca să nu iasă constant în pierdere, specialiştii în pomicultură se gândesc la tot felul de soluţii pentru a-şi adata plantaţia la temperaturile capricioase.

Anul acesta, producţia de mere şi pere este sub media ultimilor 5 an