ActualLifestyle

Viscri, satul transilvănean care l-a cucerit pe Regele Charles al III-lea

Dragostea Regelui Charles al III-lea pentru satul românesc a pus țara noastră pe harta mondială a turismului tradițional și a contribuit la conservarea patrimoniului arhitectural și cultural. Monarhul britanic se află într-o vizită privată în România în perioada 2 – 6 iunie, iar în ultima zi a șederii sale în țara noastră vizitează și satul care l-a cucerit cu ani în urmă – Viscri. 

Regele Charles vizitează Viscri pe 6 iunie. FOTO: EPA-EFERegele Charles vizitează Viscri

Dincolo de orașe, România nu duce lipsă de locuri de poveste în care timpul parcă se oprește în vremurile de altădată, cu miros de iarbă verde și iz de pace, cu miresme purtate de vânt și gânduri liniștite. Două dintre oazele paradisiace românești care au devenit destinații preferate ale iubitorilor de natură și tradiție sunt satul Viscri (județul Brașov) și Valea Zălanului (județul Covasna), destinații populare în rândul românilor și străinilor deopotrivă după vizitele Regelui Charles al III-lea în România, care deține și câteva proprietăți în aceste zone.

La rădăcini

Satul Viscri este situat la o distanță de o oră de mers cu mașina de orașul Brașov, în drum spre Sighișoara. Așezarea a început să devină cunoscută românilor și străinilor începând cu sfârșitul anilor ’90, atunci când Charles, pe atunci prinț moștenitor, făcea primele vizite în Transilvania. Mai târziu, prin intermediul fundației sale caritabile, Mihai Eminescu Trust (MET), a cumpărat mai multe proprietăți în țara noastră, inclusiv la Viscri. Satul, cu o istorie de veacuri, impresionează prin autenticitate, păstrarea tradițiilor, conservarea caselor vechi, dar și prin peisajele desprinse din povești, în care natura tronează neatinsă. Toate acestea l-au fermecat pe rege, care a mărturisit deseori că România este „acasă“, mai ales că stră-străbunica mamei sale, contesa Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, s-a născut la Sângeorgiu de Pădure din județul Mureș, în 1812.

„Satul se află în inima Transilvaniei, la nord-vest de Brașov. Amplasat într-o vale minunată, acesta este un punct de plecare perfect pentru a vizita Mesendorf, Roadeş, Cloaşterf și alte sate săsești cu biserici fortificate. Biserica Viscri face parte din patrimoniul UNESCO și originile ei datează din anul 1100, când secuii maghiari s-au stabilit pentru prima dată în sat. Trustul a restaurat o parte din biserică și cel puțin 50 de fațade, hambare, ziduri și clădiri din acest sat frumos intact. Satul are un bar, muzeu și cafenea/magazin de haine, dar nu are magazin general“, se precizează pe site-ul Mihai Eminescu Trust.

Una dintre măsurile care au fost luate pentru a menține autenticitatea satului este interzicerea mașinilor, astfel că vizitatorii trebuie să își parcheze autovehiculele în parcarea special amenajată la aproximativ 100 de metri de strada principală. Cei care vor să se deconecteze de agitația orașului și să se reconecteze cu rădăcinile românești vizitând Viscri sunt întâmpinați la intrarea în sat de două panouri informative prin intermediul cărora pot afla unde sunt situate unitățile de cazare și restaurantele, dar și unele obiective turistice.