Sexul în post? Ce îngăduie preoții, ce recomandă psihologii și de ce ar trebui personalizat
Putem face sau nu sex în post? Este întrebarea pe care multe cupluri și-o pun atunci când cântăresc între armonia relației conjugale și abstinența cerută de această perioadă.
Cuplu FOTO Shutterstock
Postul înseamnă abstinenţă de la cele lumeşti şi multă rugăciune.
„Evident, Biserica nu încurajează relaţiile intime între persoane necăsătorite. Cât îi priveşte pe bărbatul şi femeia care s-au încununat în faţa lui Dumnezeu, lucrurile sunt diferite. Dumnezeu a creat băbatul şi femeia pentru a fi împreună şi aşteaptă de la ei să aibă o relaţie sexuală sănătoasă în care fiecare îşi înţelege datoria faţă de celălalt soţ. Nu este o poruncă care spune explicit că relaţiile intime în post sunt interzise. Totul trebuie să fie de comun acord între soţi” – un preot de caritate.
Unii preoţii ortodocşi refuză credincioşilor împărtăşania dacă aceştia nu-şi impun abstinenţa sexuală în post. Dar sunt și alţii care interpretează altfel canoanele.Playvolume
00:00/00:00adevarulTruvidfullScreen
„O femeie a spus la spovedanie că a întreţinut relaţii intime cu soţul ei şi i-am dat împărtăşania. Nu a înţeles de ce. Soţul nu ţinea postul, doar femeia. I-am spus că atunci când soţul nu ţine post, femeia nu poate să-l oblige pe bărbat să-i urmeze exemplul. Dacă ea a făcut voia soţului a procedat corect”, a explicat preotul citat de „Adevărul”.
Nici psihologii nu încurajează abstinența ad-literam, dar o recomandă adesea în cazul cuplurilor cu experiență.
”Dacă analizăm un cuplu, care este rodat, care este plictisit, prăfuit, postul este binevenit, deoarece, în timpul postului, ţi se încarcă bateriile, inclusiv baterile sexuale şi abia aştepţi să treacă postul. Astfel, se realizează o reaprindere a flăcării dorinţei şi relaţia de cuplu se îmbunătăţeşte considerabil”.