Bacteriile ce provoacă infecţii ale sângelui şi-au crescut rezistenţa la medicamente
Concluzia apare într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) bazat pe date din 87 de ţări din 2020, a anunțat vineri Reuters.
Superbacterii
Îngrijorările cu privire la aşa-numitele superbacterii – agenţi patogeni care sunt rezistenţi la medicamentele existente – nu reprezintă ceva nou, scrie Agerpres, care arată că utilizarea excesivă şi/sau abuzivă prelungită a terapiilor existente, în special cu antibiotice, a ajutat microbii să devină rezistenţi la numeroase tratamente, în timp ce oferta de terapii de substituţie în dezvoltare este limitată.
Raportul OMS indică niveluri de peste 50% de rezistenţă în cazul bacteriilor care provoacă de obicei infecţii nosocomiale deosebit de grave la nivelul fluxului sanguin, cum ar fi Klebsiella pneumoniae (Bacilul lui Friedlander) şi Acinetobacter spp, precizează sursa citată.
Infecțiile nosocomiale în România
Amintim că, în octombrie, premierul Nicolae Ciucă a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătății să-i prezinte o situație cu privire la infecțiile nosocomiale din spitale la nivel național. Cerea a fost făcută în contextul în care recent au fost raportate decese în spitalele din Târgu Mureș și Cluj-Napoca. De asemenea, premierul a comunicat reprezentantului Ministerului Sănătății la ședința de guvern că în baza analizei cerute să acționeze în continuare la alcătuirea unui „plan naţional de combatere a nosocomialelor”.
Câteva zeci de clujeni au participat, tot în octombrie, la protestul „Neam ucis de nosocomiale”, în Piața Unirii, din centrul orașului. Pe de o parte, protestul inițiat de comunitatea Declic, a cerut o anchetă serioasă la maternitatea din Cluj, unde 4 bebeluși ar fi murit din cauza infecțiilor nosocomiale, iar pe de altă parte se solicită autorităților medicale să nu mai ascundă infecțiile nosocomiale și să înceapă demersuri serioase pentru ținerea sub control a acestui flagel care afectează spitalele din toată România.