Actual

Pentru o treime din pacienții din România nu găsim niciodată donatori de celule stem

Numai 0,45% din populația României este înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, ceea ce înseamnă că șansele pacienților de a primi un transplant sunt reduse.

Spre deosebire de România, unde pentru o treime din pacienți nu se găsește un donator compatibil, în Germania situația este cu totul alta – 10% din populația țării este înscrisă în Registrul Național, fapt care se traduce prin o nouă șansă la viață pentru peste 95% din pacienții germani care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice.

„Weekend Adevărul“ a discutat cu dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, despre ce înseamnă un astfel de transplant, ce înseamnă compatibilitatea dintre pacient și donator, cum poate fi salvată o viață printr-o donare de sânge, de ce în cazul unor pacienți găsirea unui donator vine uneori prea târziu, dar și despre faptul că înscrierea în Registrul Național nu înseamnă neapărat și donarea de celule.

„Weekend Adevărul“: Mai întâi, explicați-ne, vă rugăm, ce sunt celulele stem hematopoietice.

Dr. Aurora Dragomirișteanu: Sunt celule primordiale și din ele se regenerează toate celulele din sânge și din sistemul imunitar. Atunci când, de exemplu, avem o infecție în organism (virală, bacteriană sau cu orice alt agent patogen), organismul reacționează și este nevoie de mai multe celule care să producă anticorpi – celulele albe (leucocitele), care au funcții diferențiate – unele recunosc agenții patogeni, altele produc anticorpi, altele distrug agenții patogeni recunoscuți. Pentru a crește numărul celulelor de care avem nevoie pentru a ne apăra, celulele stem hematopoietice percep acest semnal și din ele se diferențiază acelea care luptă cu infecția respectivă. La fel, atunci când avem o sângerare, este nevoie să fie înlocuite eritrocitele care se pierd prin sângerare, astfel încât organismul să nu sufere niciun deficit. Dacă numărul eritrocitelor scade, toate celulele ar suferi. Astfel, din celulele stem hematopoietice se desprind acele celule din sânge sau din sistemul imun de care avem nevoie.